e-dreams.gr – Smarthome for you Forums Greek KNX forum απλό και φιλικό KNX Ερωτήσεις από ένα newbie!

Το Ελληνικό knx-forum δημιουργήθηκε, συντηρήθηκε και ποτίστηκε από τους συνεργάτες της e-dreams την περίοδο 2010-2018. Σήμερα επικοινωνούμε κυρίως με άλλα μέσα, και τα άρθρα εδώ διατηρούνται ως αρχείο αποδεικνύοντας ότι θέματα που έχουν ήδη λυθεί εδώ και καιρό από τους συνεργάτες KNX, ξαναανακαλύπτονται είτε ως καινοτόμες πρακτικές άλλων πρωτοκόλλων, είτε ως ανακάλυψη του τροχού, είτε ως προβλήματα χωρίς λύση.

Επικοινωνήστε με το e-dreams network μέσα από τη σελίδα επικοινωνίας εδώ ή από τη σελίδα μας στο facebook

 

 

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #1179
    Forum User
    Participant

    Χαίρετε και καλώς σας βρήκα. Να σας πω λίγο 1-2 πράγματα για το πώς βρέθηκα εδώ.

    Βασικά όπως λέει και ο τίτλος, ενώ έχω μια άριστη σχέση με την τεχνολογία γενικότερα, στο συγκεκριμένο θέμα των έξυπνων κτιρίων έχω μαύρα μεσάνυχτα. Επειδή όμως googliζοντας πας στην Πόλη, είπα να αρχίσω να ενημερώνομαι σιγά σιγά και σελίδα στη σελίδα βρέθηκα εδώ.

    Ο λόγος της αναζήτησής μου είναι πως τον καιρό αυτό έχω μπει στη διαδικασία εύρεσης οικοπέδου για ανέγερση μεζονέτας (στη Θεσσαλονίκη) ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, στη διαδικασία αγοράς έτοιμης κατοικίας, επίσης μεζονέτας, λογικά 2όροφης με ημιυπόγειο γύρω στα 160-180 τετραγωνικά μέτρα. Ένα από τα πρώτα πράγματα λοιπόν που άρχισα να ψάχνω είναι ο κόσμος του “έξυπνου σπιτιού” και των αυτοματισμών που αυτός προσφέρει και οι πρώτες άγνωστες λέξεις που συνάντησα ήταν KNX, EIB και instabus. Με λίγο διάβασμα νομίζω πως κατάλαβα τι ακριβώς πρεσβεύουν, αλλά όπως είναι φυσικό σχεδόν ταυτόχρονα εμφανίστηκαν νέες απορίες. Γι’ αυτό λοιπόν έκανα και αυτό το θέμα, ώστε να μάθω 1-2 πράγματα παραπάνω.

    Βασικά το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω και από τα πιο σημαντικά είναι το κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση αυτοματισμού σε ένα (σχεδόν) έτοιμο σπίτι και πόσο κάτι τέτοιο αυξάνει το κόστος σε σχέση με το να είχε προβλεφτεί εξαρχής του χτισίματος. Επίσης το δεύτερο που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι αν ο πίνακας ελέγχου είναι ένας και σε συγκεκριμένο σημείο ή αν μπορούν να μπουν και παραπάνω σε διάφορα σημεία του σπιτιού, που άλλος π.χ. να ελέγχει τη θερμοκρασία των δωματίων, άλλος τη μουσική που θα παίζει σε κάθε δωμάτιο, άλλος των φωτισμό, κ.ο.κ..

    Συνεχίζοντας θα ήθελα να μάθω αν το συγκεκριμένο σύστημα συνεργάζεται με όλων των ειδών τις ηλεκτρικές συσκευές ή όχι και τέλος ίσως η σημαντικότερη απορία είναι πόσο περίπου κυμαίνεται το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης. Για το τελευταίο θα μου πείτε φαντάζομαι πως εξαρτάται από τι θέλω να συμπεριλάβω. Να σας πω την αλήθεια αρχικά είχα στο νου μου κυρίως τον έλεγχο της ψύξης-θέρμανσης (με αισθητήρες θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο, κτλ.) αλλά δεν σας κρύβω πως διαβάζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, άρχισα να “λιγουρεύομαι” πολλά για να μην πω σχεδόν όλα από τη λίστα που υπάρχει στην αρχική σελίδα του site. Οπότε αν μπορείτε να μου δώσετε ένα εύρος τιμών minimum και maximum για τα τετραγωνικά που σας ανέφερα παραπάνω.

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά. Ο νέοπας. 🙂

    ΥΓ. Ελπίζω να έγραψα στο σωστό μέρος.

    #1180
    Forum User
    Participant

    Καλησπέρα ,
    Καλώς ήρθες στην παρέα μας , και σου εύχομαι γρήγορα να υλοποιήσεις το στόχο σου.
    Κατά αρχή είσαι σε πολύ καλό δρόμο γιατί βρέθηκες στο σωστό «χώρο».
    Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι « έξυπνο σπίτι» δεν είναι μόνο το knx ( instabus)
    αλλά και πολλά αλλά κλειστά συστήματα διαφόρων εταιριών, τα οποία όμως έχουν μειονεκτήματα σε σχέση με το knx (οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου).
    Πρώτον και βασικότερο τα διάφορα άλλα συστήματα είναι κλειστά κυκλώματα όπως σου προανέφερα, δηλαδή είσαι αναγκασμένος πάντα να χρησιμοποιείς υλικά του ιδίου κατασκευαστή.
    Φαντάσου αυτός λοιπόν να πτωχεύσει, να πλουτίσει απότομα να την κάνει για τον άλλο κόσμο …….κλπ, ενώ για σύστημα knx έχεις επιλογή από διακόσιες και πλέον εταιρίες που μπορούν να συνεργαστούν στο ίδιο έργο.
    Δεύτερον ένα σύστημα knx δεν έχει πίνακα ελέγχου με την έννοια του «κεντρικού επεξεργαστή»,
    Όλες οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και αν κάποιο παρουσιάσει πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει όλη την εγκατάσταση παρά μόνο τη συγκεκριμένη λειτουργία.
    Χειρίστηρια ελέγχου όμως όπως μπουτόν, οθόνες κλπ μπορείς να έχεις όσα θέλεις και όπου θέλεις όπως επίσης και χειρισμό μέσω δικτυού, ίντερνετ, τηλέφωνο.

    Τώρα όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι (αλληλένδετο με την επιλογή σου)
    Αν κτίσεις τα πράγματα είναι απλά, βρίσκεις ηλεκτρολόγο knx partner και προχωράς.
    Για υπάρχουσα εγκατάσταση υπάρχουν για μένα δύο λύσεις.
    1 . τροποποίηση εγκατάστασης σε knx με τα απαραίτητα μερεμέτια .
    2 . ασύρματο.

    Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο … το κόστος που οπός μάντεψες είναι
    Σχετικό με το τι θα συμπεριλάβεις στον αυτοματισμό.
    Μην τρομάζεις όμως είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτά που προσφέρει.

    #1182
    Forum User
    Participant

    Σε ευχαριστώ πολύ.

    #1184
    Forum User
    Participant

    dreamhome wrote: Σε ευχαριστώ πολύ.

    μισό λεπτό, δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα, [-x

    θα απαντήσουμε κι άλλοι [woot]

    #1188
    Forum User
    Participant

    e-dreamer wrote: μισό λεπτό, δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα, [-x

    θα απαντήσουμε κι άλλοι [woot]

    Ευχάριστο αυτό! Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. =d>

    #1190
    Forum User
    Participant

    dreamhome wrote:
    1. Βασικά το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω και από τα πιο σημαντικά είναι το κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση αυτοματισμού σε ένα (σχεδόν) έτοιμο σπίτι και πόσο κάτι τέτοιο αυξάνει το κόστος σε σχέση με το να είχε προβλεφτεί εξαρχής του χτισίματος.

    2. Επίσης το δεύτερο που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι αν ο πίνακας ελέγχου είναι ένας και σε συγκεκριμένο σημείο ή αν μπορούν να μπουν και παραπάνω σε διάφορα σημεία του σπιτιού, που άλλος π.χ. να ελέγχει τη θερμοκρασία των δωματίων, άλλος τη μουσική που θα παίζει σε κάθε δωμάτιο, άλλος των φωτισμό, κ.ο.κ..

    3. Συνεχίζοντας θα ήθελα να μάθω αν το συγκεκριμένο σύστημα συνεργάζεται με όλων των ειδών τις ηλεκτρικές συσκευές ή όχι και τέλος ίσως η σημαντικότερη απορία είναι

    4. πόσο περίπου κυμαίνεται το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης.

    καλησπέρα ονειρόσπιτε,

    1. δεν θα έβαζα ασύρματο KNX σε ένα καινούργιο τελειωμένο σπίτι. Δεν θα το αγόραζα.
    Είναι κρίμα να χτίζονται ακόμη σπίτια χωρίς KNX – αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και θέλει πολύ δουλειά προς τα εκεί, και ο τελευταίος που φταίει είναι οι τελικοί χρήστες [woot], φίλοι της τεχνολογίας ή όχι. Αν προβλεφθεί από την αρχή τα πράγματα είναι πολύ απλά.

    2. όπου απαιτείται, σύμφωνα με την σχεδίαση βάζεις ότι χρειάζεσαι, κανένας ουσιαστικός περιορισμός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουμε ότι θέλουμε, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές [crying])

    3. Οι λευκές συσκευές έχουν πάρει λίγο διαφορετικό δρόμο από αυτόν που φαίνονταν πριν 10 χρόνια, αλλά πρακτικά ότι έχει τηλεκοντρόλ ή κάποια θύρα επικοινωνίας μπορείς να το ελέγξεις (αν μιλάμε για miele τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα :-” )

    4. το κόστος είναι λογικό για φώτα, ρολά, θέρμανση και κλιματισμό. audio/video/ψυγεία/τζακούζι/σάουνα κτλπ, φτιάχνεις την υποδομή και το βάζεις όταν το πιστέψεις/χρειαστείς.

    για το ότι θα το χρειαστείς είμαι σίγουρος [woot]

    νομίζω [blink]

    #1191
    Forum User
    Participant

    Ήσουν κατατοπιστικότατος. Ευχαριστώ.

    Όσο για το 1, ένας από τους βασικούς λόγους που θέλω να χτίσω είναι για να γίνουν κάτι τέτοια πράγματα όπως τα θέλω και τα φαντάζομαι από την αρχή, αλλά οι καιροί είναι περίεργοι, οπότε αναγκαστικά κοιτώ και σε κάτι έτοιμο.

    #1192
    Forum User
    Participant

    dreamhome wrote: Ήσουν κατατοπιστικότατος. Ευχαριστώ.

    Όσο για το 1, ένας από τους βασικούς λόγους που θέλω να χτίσω είναι για να γίνουν κάτι τέτοια πράγματα όπως τα θέλω και τα φαντάζομαι από την αρχή, αλλά οι καιροί είναι περίεργοι, οπότε αναγκαστικά κοιτώ και σε κάτι έτοιμο.

    ευχαριστούμε,

    ίσως σε ενδιαφέρει να επισκεφθείς και το σπιτόσκυλο,
    πολλές ιδέες, και μπλογκ για έναν που χτίζει σπίτι, https://www.spitoskylo.gr/2011/05/04/greek-blog
    δεν ξέρω για το blog αλλά για το σπιτόσκυλο [thumbup] [thumbup]

    ενημέρωσέ μας για την πρόοδό σου =d>

    #1194
    Forum User
    Participant

    Καρντάση όλα γίνονται στη Θεσσαλονίκη…

    Μία σύγχρονη κατοικία επιβάλει έξυπνες λειτουργίες. O άγιος των ηλεκτρολόγων μας δίνει συνεχώς εφόδια να μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.Βέβαια αν το σπίτι το έχτιζες από την αρχή μόνο σου τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα όσο αφορά των σχεδιασμό του(συνδυασμός KNX-ηλεκτρολογικά).

    Το κόστος της εγκατάστασης εξαρτάται απόλυτα από τις δικές σου προτιμήσεις και ανάγκες όπως προανέφερε ο συνάδελφος και συνεργάτης κος Κάτρας.
    Επειδή φαντάζομαι ότι έψαξες αρκετά το θέμα της ”έξυπνης κατοικίας’’ μπορούμε να κάνουμε ένα ραντεβού και να σε ενημερώσω πιο συγκεκριμένα.

    Φυσικά και από εδώ(forum) θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε όσο μπορούμε……

    #1196
    Forum User
    Participant

    Παιδιά, νά’στε καλά! Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη. Να είστε σίγουροι πως θα τα ξαναπούμε με το που βρεθεί το οικόπεδο ή το οίκημα.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.