#1409

Forum User
Participant

Manolis Karagiannis wrote: Θα ήθελα να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που τέθηκαν εδώ και έπεσαν στην αντίληψη μου εντελώς πρόσφατα και με μεγάλη μου έκπληξη.
Επειδή είναι πολλά θα ζητούσα την υπομονή σας.
Καλημέρα. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την εκτενή παρουσίαση του qbus. Βασικά ήρθατε σε KNX forum και ζητάτε να μην επιχειρηματολογήσουμε για το KNX, είναι λίγο δύσκολο.
Το Qbus δεν είναι “κλειστό” σύστημα αλλά όπως και άλλα συστήματα (ΚΝΧ) κατέχει θέση αναφοράς με δικό του πρόγραμμα (όπως το ΕΤS υπάρχει το Qbus Manager ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ & copyrighted https://www.qbus.gr/down/dwn240.html ). Το χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες (εκτός της QBUS) για τις bus λύσεις & προιόντα τους όπως General Electric. Είναι ευρέως διαδεδομένο στις βόρειες χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Αμερική (κοίτα General Electric) και στις Αραβικές Χώρες.
Βασικά δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά μάλλον στη βιασύνη σας να μας παρουσιάσετε το qbus μάλλον κάπου τα μπερδέψατε. Όταν λέμε ότι ένα σύστημα είναι “κλειστό” σημαίνει ότι είναι σύστημα που το παράγει ένας μικρός κλειστός κύκλος εταιριών. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό αυτές οι 3 εταιρίες ναι μεν το κάνει πιο ευέλικτο,αλλά συνεχίζει να είναι ένα σύστημα μεταξύ των 3ων αυτών εταιριών χωρίς τη δυνατότητα να συνδυαστεί ένας controller από μια άλλη εταιρία με το qbus χωρίς να χρειαστεί κάποια ψηφιακή είσοδο από τη μεριά του controller στο qbus.
Όσο για τη διάδοσή του, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και παραπέμπω στο γράφημα που επισύναψε ο Γιώργος νωρίτερα.

Εννοείται κλειστό σύστημα αυτό το οποίο δίδει δωρεάν στο τελικό καταναλωτή το ίδιο το πρόγραμμα και πλέον αυτός ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ απο οποιοδήποτε εγκαταστάτη/αντιπρόσωπο/ηλεκτρολόγο (και ότι άλλο). O ίδιος ο ΧΡΗΣΤΗΣ είναι ικανός να παραμετροποιήσει και να κάνει fine tunning στη κατοικία του. Ο χρήστης ποιον έχει ανάγκη να πληρώσει για να του αλλάξει λειτουργία σε κάποιον διακόπτη ? κανέναν. Δεσμεύεται απο συμβόλαια συντήρησης ? όχι.
Φυσικά υπάρχει δίκτυο πιστοποιημένων ηλεκτρολόγων ικανό να προγραμματίσει το σύστημα και φυσικά υπάρχουν και σεμινάρια (για όποιον θέλει εμβάθυνση) για εγκαταστάτες ΚΑΙ ιδιώτες.
Σε περίπτωση όμως που κάποιο υλικό αστοχήσει, υποχρεωτικά “παντρεύεσαι” τις 3 αυτές εταιρίες που παράγουν υλικά qbus, και επιλέγεις από αυτές και μόνο. Δεν έχεις επιλογή από άλλους κατασκευαστές, και φυσικά μπορούν να σου βάλουν ότι τιμές θέλουν μιας και είναι αποκλειστική λύση το να καταλήξεις σε αυτούς. Στο KNX δε δεσμεύεσαι με μία εταιρία, ούτε με τον εγκαταστάτη, ούτε με κανέναν. Είναι πραγματικά ανοιχτό και αν ο χρήστης έχει την ευχέρια να κάνει αλλαγές τις κάνει. Αν πάλι δεν μπορεί, μπορεί μέσα από τη λίστα των KNX Partner να επιλέξει κάποιον άλλο. Και μιλάμε για 600άτομα περίπου στην Ελλάδα και περίπου 29.000 σε όλο τον κόσμο.Επομένως δε μας λέτε κάτι καινούριο.

Αναλυτικότερα το σύστημα αναφέρεται σε κατοικίες και μικρούς εμπορικούς χώρους και φυσικά δεν μπορεί να απογειώσει πύραυλο ή να διαχειριστεί βιομηχανία όπως μπορεί ίσως να κάνει το ΚΝΧ. Αλλά πρέπει να ΑΝΑΡΡΩΤΗΘΟΥΜΕ, τι θέλουμε απο την κατοικία μας? Απλότητα στα υλικά, σταθερότητα, νοημοσύνη, έλεγχο θέρμανσης, vrv, ρολλά, φώτα, σενάρια, λογικές πράξεις (if,or,then, κτλ) εικόνα, ήχος, θερμοστάτες & ανιχνευτές κίνησης & IR Recievers σε κάθε διακόπτη με ασήμαντο κοστολόγιο, έλεγχο απο παντού για τα πάντα. ΑΥΤΑ τα διαθέτει και τα διαχειρίζεται με απλότητα & στην εγκατάσταση & στον προγραμματισμό.
Αυτό που θέλει κάποιος, είτε μελετητής, είτε εγκαταστάτης, είτε ιδιοκτήτης είναι φυσικά ευκολία χειρισμών,λογικό κόστος, μεγάλη γκάμα επιλογής υλικών έτσι ώστε να επιλέγει από την εταιρία που θεωρεί ότι έχει τα καλύτερα και φυσικά από εκείνη που έχει μεγαλύτερο κέρδος και φυσικά ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Δηλαδή να μην εξαρτάται από μία εταιρία εφόσον χρειαστεί κάποια βοήθεια

Θα ήθελα επίσης να παραθέσω τις φθηνές έγχρωμες οθόνες αφής 7′, 10′ adroid ή windows με κοστολόγια απο 200-500 ευρώ με τον δυνατό με γραφικά web server, την άμεση δωρεάν ενσωμάτωση αυτού σε iphone ipod ipad αλλά και εφαρμογή μέσω appstore (29,99 euro) και πρίν απο 2 έτη το πρόγραμμα οπτικοποίησης κατοικίας με chart’s σε καταναλώσεις (ηλεκτρικού, εσωτερικών & εξωτερικών θερμοκρασιών, νερού κτλ). https://www.qbus.gr/vserver.html (εικονικός με περιορισμένες δυαντότητες)

Διακοπτικό υλικό (Qbus ready) παρέχονται απο τις εταιρείες ΝΙΚΟ, Bticino και CJC https://www.cjcsystems.be/ . Η τελευταία αποτελεί υψηλής αισθητικής πρόταση με ανοξείδωτους & (customized or not) RAL χρωματισμούς διακόπτες πάντα σε οικονομικές προτάσεις.
Υπάρχει και το γνωστό “σπιρτόκουτο” που με την βοήθεια του μπορείς να εντάξεις στο σύστημα οποιοδήποτε push button της αγοράς (όχι bus-knx διακόπτη που έγινε η σύγχυση). Τελευταία εξέλιξη (πιθανολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2012) θα είναι γνωστό εργοστάσιο ΚΝΧ που θα παράγει διακοπτικό υλικό του και σε qbus-ready switches.
Τέλος διαθέτει μεταξύ άλλων υλικό για constant light control (σταθερή ένταση φωτισμού χώρου μέσω ελεγκτών 1-10V) Universal dimmers (dimming led-not dimmable & λάμπες οικονομίας) CO2 detctors etc.

Τροφοδοτικό bus, ελεγκτή, controller ή όπως αλλιώς τον ονομάσουμε, όντως αποτελεί μοναδικός στην εγκατάσταση με την διαφορά πως στην Ελλάδα απο το 2004 που εγκαθιστούμε συστήματα δεν έχει αστοχήσει/χαλάσει/επιστραφεί/δεν δουλεύει/βγάζει βλάβη (όπως θέλετε πείτε το) ούτε ένας. Αυτός διαθέτει ενσωματωμένα και δωρεάν όλα τα σενάρια, χρονοπρογράμματα, λογικές πράξεις, ημερολόγια, web server, alarms, time/date/year κτλ και μπορεί να είναι στεθερός μέχρι 10 έτη χωρίς παροχή ρεύματος. Δεν χρειάζονται πρόσθετες μονάδες σεναρίων κτλ. Διαθέτει επίσης μνήμη (κάρτα sd) ή οποία είναι εναλλάξιμη έαν επιθυμητό (π.χ. backup, προγραμματισμός σε άλλη θέση και αποστολή sd για εφαρμογή αυτού, πολλοί εναλλακτικοί προγραμματισμοί για διάφορες καταστάσεις κτλ κτλ). Αποτελεί επίσης και την θύρα προγραμματισμού μέσω απλού usb που διαθέτει.

Τέλος, ελπίζω να απάντησα σε μεγάλο μέρος αποριών σας.
– Οποιαδήποτε απορία (ιδιώτη & επαγγελματία) είμαι στην διάθεση σας να την συζητήσουμε στα τηλέφωνα της εταιρείας μας που μπορείτε να βρείτε.
– Θα παρακαλούσα θερμώς να μην συνεχιστεί παραπάνω το θέμα δεδομένου πως είναι ήδη στα όρια.

Μανόλης Καραγιάννης.
Qbus επίσημος αντιπρόσωπος Ελλάδος

Μας παρουσιάσατε το qbus, αλλά πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια οι εταιρίες αυτές να εισέλθουν και αυτές στο KNX, μιας και τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά περισσότερα από ένα σύστημα το οποίο αποτελεί μια φτηνή αντιγραφή (για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ κοστολογικά) του KNX. Εταιρίες κολλοσοί, αλλά και μικρές εταιρίες παράγουν υλικά για KNX. Ενδεικτικά να αναφέρω : Siemens, ABB, Schneider Electric, GIRA, Jung, Merten, Berker… ARCUS-eds, eelectron, Zennio κλπ.

Το μοναδικό ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ για οικιακό και κτιριακό έλεγχο
-International Standard (ISO/IEC14543-3)
-European Standard (CENELEC EN50090 and CEN EN 13321-1 and 13321-2)
-Chinese Standard (GB/Z 20965)
-ANSI/ASHRAE Standard (ANSI/ASHRAE 135)

– 148 κατασκευάστριες εταιρίες υλικών KNX και συνεχώς αυξάνονται. Με τη νέα χρονιά έρχονται ακόμη 10.
– 28.538 πιστοποιημένοι KNX εγκαταστάτες, από τους οποίους 588 στην Ελλάδα.
– 199 πιστοποιημένα KNX εκπαιδευτικά κέντρα, από τα οποία 3 στην Ελλάδα.
– 75 πιστοποιημένοι KNX επιστημονικοί συνεργάτες (Πανεπιστήμια & Τεχνικές Σχολές), από τους οποίους 1 στην Ελλάδα και από τον Ιανουάριο και 2ος στην Ελλάδα.
– 8 πιστοποιημένοι σύλλογοι (Userclubs) ΚΝΧ και από τον Ιανουάριο, ο 9ος στην Ελλάδα
– περισσότερες από 7000 ομάδες πιστοποιημένων υλικών KNX

Φιλικά,
Βασίλης Λούρδας
KNX Partner, συντονιστής του KNX Userclub Greece