#1407

Forum User
Participant

dimhab wrote: To Qbus ειναι “κλειστο” συστημα, οπως πολλα αλλα συστηματα που κυκλοφορουν στην αγορα. Δηλαδη εχει αναπτυχθει απο μια εταιρεια και υποστηριζεται απο αυτη και μονο. Το βασικο μειονεκτημα ειναι οτι εαν σε 3-5-10 χρονια η εταιρεια κλεισει, αποφασισει να καταργησει το προιον να μην εχει αντιπροσωπευση στην Ελλαδα η εγκατασταση ειναι χωρις υποστηριξη με οτι σημαινει αυτο. Αλλο μειονεκτημα ειναι οτι δεσμευεται καποιος σε ενα συστημα, 1 εταιρεια, και 1 εγκαταστατη και πολλες φορες αρκετοι ιδιοκτητες εχουν γινει αντικειμενο εκμεταλευσης στην πορεια του χρονου (αναφερομαι γενικα και οχι στο Qbus).
Φυσικα και οι λειτουργιες του ΚΝΧ ειναι αρκετα περισσοτερες (εικονα/ηχος, θερμανση/κλιματισμος, ελεγχος VRV, μεγαλη ποικιλια σε οθονες, για να μην αναφερθω στις νεες “εξυπνες λευκες συσκευες” που ειναι ΚΝΧ compatible και κανουν τωρα την εμφανιση τους.
Εαν η εγκατασταση αφορα ενα μεγαλο σαλονι, η ενα μικρο σπιτι τα “κλειστα” συστηματα σαν το Qbus ειναι μια οικονομικη λυση. Αλλα για ενα σπιτι μεγαλυτερο με δυνατοτητα επεκτασης και αναβαθμισης δεν το συζηταμε, το ΚΝΧ ειναι το καταλληλο…ιδιως με τις τιμες οπως διαμορφωνονται τον τελευταιο καιρο.
Παρεπιπτοντως επειδη εχω δει το Qbus, οι διακοπτες προσωπικα ΔΕΝ μου αρεσουν καθολου. Αλλα ειναι θεμα γουστου

Θα ήθελα να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που τέθηκαν εδώ και έπεσαν στην αντίληψη μου εντελώς πρόσφατα και με μεγάλη μου έκπληξη.
Επειδή είναι πολλά θα ζητούσα την υπομονή σας.

Το Qbus δεν είναι “κλειστό” σύστημα αλλά όπως και άλλα συστήματα (ΚΝΧ) κατέχει θέση αναφοράς με δικό του πρόγραμμα (όπως το ΕΤS υπάρχει το Qbus Manager ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ & copyrighted https://www.qbus.gr/down/dwn240.html ). Το χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες (εκτός της QBUS) για τις bus λύσεις & προιόντα τους όπως General Electric. Είναι ευρέως διαδεδομένο στις βόρειες χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Αμερική (κοίτα General Electric) και στις Αραβικές Χώρες.
Εννοείται κλειστό σύστημα αυτό το οποίο δίδει δωρεάν στο τελικό καταναλωτή το ίδιο το πρόγραμμα και πλέον αυτός ΑΝΕΞΑΡΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ απο οποιοδήποτε εγκαταστάτη/αντιπρόσωπο/ηλεκτρολόγο (και ότι άλλο). O ίδιος ο ΧΡΗΣΤΗΣ είναι ικανός να παραμετροποιήσει και να κάνει fine tunning στη κατοικία του. Ο χρήστης ποιον έχει ανάγκη να πληρώσει για να του αλλάξει λειτουργία σε κάποιον διακόπτη ? κανέναν. Δεσμεύεται απο συμβόλαια συντήρησης ? όχι.
Φυσικά υπάρχει δίκτυο πιστοποιημένων ηλεκτρολόγων ικανό να προγραμματίσει το σύστημα και φυσικά υπάρχουν και σεμινάρια (για όποιον θέλει εμβάθυνση) για εγκαταστάτες ΚΑΙ ιδιώτες.

Αναλυτικότερα το σύστημα αναφέρεται σε κατοικίες και μικρούς εμπορικούς χώρους και φυσικά δεν μπορεί να απογειώσει πύραυλο ή να διαχειριστεί βιομηχανία όπως μπορεί ίσως να κάνει το ΚΝΧ. Αλλά πρέπει να ΑΝΑΡΡΩΤΗΘΟΥΜΕ, τι θέλουμε απο την κατοικία μας? Απλότητα στα υλικά, σταθερότητα, νοημοσύνη, έλεγχο θέρμανσης, vrv, ρολλά, φώτα, σενάρια, λογικές πράξεις (if,or,then, κτλ) εικόνα, ήχος, θερμοστάτες & ανιχνευτές κίνησης & IR Recievers σε κάθε διακόπτη με ασήμαντο κοστολόγιο, έλεγχο απο παντού για τα πάντα. ΑΥΤΑ τα διαθέτει και τα διαχειρίζεται με απλότητα & στην εγκατάσταση & στον προγραμματισμό.

Θα ήθελα επίσης να παραθέσω τις φθηνές έγχρωμες οθόνες αφής 7′, 10′ adroid ή windows με κοστολόγια απο 200-500 ευρώ με τον δυνατό με γραφικά web server, την άμεση δωρεάν ενσωμάτωση αυτού σε iphone ipod ipad αλλά και εφαρμογή μέσω appstore (29,99 euro) και πρίν απο 2 έτη το πρόγραμμα οπτικοποίησης κατοικίας με chart’s σε καταναλώσεις (ηλεκτρικού, εσωτερικών & εξωτερικών θερμοκρασιών, νερού κτλ). https://www.qbus.gr/vserver.html (εικονικός με περιορισμένες δυαντότητες)

Διακοπτικό υλικό (Qbus ready) παρέχονται απο τις εταιρείες ΝΙΚΟ, Bticino και CJC https://www.cjcsystems.be/ . Η τελευταία αποτελεί υψηλής αισθητικής πρόταση με ανοξείδωτους & (customized or not) RAL χρωματισμούς διακόπτες πάντα σε οικονομικές προτάσεις.
Υπάρχει και το γνωστό “σπιρτόκουτο” που με την βοήθεια του μπορείς να εντάξεις στο σύστημα οποιοδήποτε push button της αγοράς (όχι bus-knx διακόπτη που έγινε η σύγχυση). Τελευταία εξέλιξη (πιθανολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2012) θα είναι γνωστό εργοστάσιο ΚΝΧ που θα παράγει διακοπτικό υλικό του και σε qbus-ready switches.
Τέλος διαθέτει μεταξύ άλλων υλικό για constant light control (σταθερή ένταση φωτισμού χώρου μέσω ελεγκτών 1-10V) Universal dimmers (dimming led-not dimmable & λάμπες οικονομίας) CO2 detctors etc.

Τροφοδοτικό bus, ελεγκτή, controller ή όπως αλλιώς τον ονομάσουμε, όντως αποτελεί μοναδικός στην εγκατάσταση με την διαφορά πως στην Ελλάδα απο το 2004 που εγκαθιστούμε συστήματα δεν έχει αστοχήσει/χαλάσει/επιστραφεί/δεν δουλεύει/βγάζει βλάβη (όπως θέλετε πείτε το) ούτε ένας. Αυτός διαθέτει ενσωματωμένα και δωρεάν όλα τα σενάρια, χρονοπρογράμματα, λογικές πράξεις, ημερολόγια, web server, alarms, time/date/year κτλ και μπορεί να είναι στεθερός μέχρι 10 έτη χωρίς παροχή ρεύματος. Δεν χρειάζονται πρόσθετες μονάδες σεναρίων κτλ. Διαθέτει επίσης μνήμη (κάρτα sd) ή οποία είναι εναλλάξιμη έαν επιθυμητό (π.χ. backup, προγραμματισμός σε άλλη θέση και αποστολή sd για εφαρμογή αυτού, πολλοί εναλλακτικοί προγραμματισμοί για διάφορες καταστάσεις κτλ κτλ). Αποτελεί επίσης και την θύρα προγραμματισμού μέσω απλού usb που διαθέτει.

Τέλος, ελπίζω να απάντησα σε μεγάλο μέρος αποριών σας.
– Οποιαδήποτε απορία (ιδιώτη & επαγγελματία) είμαι στην διάθεση σας να την συζητήσουμε στα τηλέφωνα της εταιρείας μας που μπορείτε να βρείτε.
– Θα παρακαλούσα θερμώς να μην συνεχιστεί παραπάνω το θέμα δεδομένου πως είναι ήδη στα όρια.

Μανόλης Καραγιάννης.
Qbus επίσημος αντιπρόσωπος Ελλάδος